Pırlantada 4C Kuralı Nedir?

Pırlantada 4C Kuralı Nedir?

Pırlantada 4C kuralı, mücevherin; karat (cut), renk (color), berraklık (clarity) ve kesim (cut) özelliklerini ifade eden uluslararası bir standarttır. Bir pırlanta mücevher satın alırken dikkat etmeniz gereken belli başlı durumlar vardır. Bunlardan en önemlisi ise pırlanta 4C kuralıdır. Pırlanta 4C kuralı, sadece pırlanta taşının temel özellikleri hakkında bilgi vermez. Aynı zamanda satın aldığınız mücevherin kalitesi açısından da bu kurallar oldukça önemlidir.

Rehber niteliğinde olan pırlanta 4C özelliği, pırlanta sertifikasında detaylı bir şekilde yer alır. Tam da bu yüzden pırlanta mücevher satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta mücevherin sertifikaya sahip olup olmadığıdır. Pırlantada 4C kuralı nedir, merak ediyorsanız işte pırlanta mücevherlerin kimliği olarak kabul edilen 4C özelliği hakkında bilmeniz gereken her şey!

Kesim (Cut)

Kesim (Cut), muhteşem ışıltısıyla göz kamaştıran pırlantanın zanaatkar ellerle buluşmasını ifade eden 4C kuralıdır. Tüm detaylarıyla muhteşem bir ışıltıya sahip olan pırlanta, zanaatkar ellerden geçerek kusursuzluğa bir adım daha yaklaşır. Pırlanta taşının kesimi, bu ihtişamlı taşın tabiat tarafından belirlenmeyen biricik öğesidir. Ayrıca pırlanta kesimi, pırlantada 4C kuralı nedir sorusunun cevapları arasında yer alır.

Karat, berraklık ya da renk gibi özellikler çok büyük oranda tabiatın pırlantaya bahşettiği niteliklerdir. Kesim ise pırlanta taşının mücevher ustasının zanaatkar ellerinden geçerek farklı teknikler ile şekillendirilmesini ifade eder. Prenses, aşer, radyan, damla, oval, markiz, kalp gibi birçok pırlanta kesim tekniği mevcuttur. Tüm bu teknikler, aynı zamanda pırlanta taşının farklı tasarımlara sahip olmasını sağlar.

pirlantada 4c kurali nedir

Oval safir kolye 0.35 karat ürününe görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Renk (Colour)

Pırlanta, varlığını elmasa borçludur. Elmas ise tabiatta on binlerce ve hatta yüz binlerce yıl süren bir varoluş yolculuğuna sahiptir. Pırlanta taşında renk, elmasın geçtiği bu yolculuktan taşıdığı izleri ifade eder. Asırlar boyu elmasın içerisine işleyen diğer elementler, pırlanta taşının rengini belirler. Pırlantadaki bu renk farklılıkları çok büyük oranda gözle anlaşılamayacak düzeydedir. Fakat renk, pırlantanın değerini ve kalitesini belirleyen oldukça önemli bir unsurdur.

Pırlantada 4C kuralı nedir sorusunun cevaplarından biri olan pırlantada renk, “D” harfi ile “Z” harfi arasında 20 farklı standarda sahiptir. Renk açısından en değerli pırlanta, şeffafa en yakın olanıdır. Işığı kırma konusunda son derece ihtişamlı özelliklere sahip olan pırlanta taşı, şeffaf renkte ışığı çok daha eşsiz bir şekilde kırar.

pirlanatada 4c kurali nedir

Pırlanta tektaş küpe 0.30 karat ürününe görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Berraklık (Clarity)

Elmasın asırları aşan yolculuğunun bir diğer önemli sonucu ise üzerinde barındırdığı lekelerdir. Bu lekeler de yine gözle görülemeyecek düzeyde minimal boyuttadır. Pırlanta 4C kuralı içerisinde yer alan berraklık, pırlanta taşının sahip olduğu lekelerin boyutunu ifade eder. Bu lekeler; tür, boyut, konum ve renk bakımından farklı şekillerde kategorize edilir. Berraklık açısından yüksek standartta olan bir pırlanta son derece kalitelidir.

Pırlantada 4C kuralı nedir, merak ediyorsanız bu soru kapsamında berraklığın da tıpkı renk özelliği gibi belli başlı standartları mevcuttur. Berraklık standardı “FL “ya da “IF” ifadeleriyle başlar. Berraklık açısından en yüksek standarda sahip olan pırlanta taşları ise “I3” ya da “I2” kategorisinde yer alan pırlantalardır.

pirlantada 4c kurali nedir

Pırlanta su yolu bileklik 0.58 karat ürününe görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Karat Ağırlığı (Carat Weight)

Karat, diğer birçok değerli taşta olduğu gibi pırlantanın ağırlığını ifade eder. Fakat çoğunlukla karat, pırlanta taşının büyüklüğü ile ilişkilendirilir. Pırlanta taşının büyüklüğü ve sahip olduğu karat ağırlığı arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Bu durum aynı şekilde pırlantanın değerini belirlerken de göz önünde bulundurulur. Benzer ve hatta birebir aynı karat ağırlığına sahip olan pırlanta mücevherlerin değeri farklılık gösterebilir.

Çünkü pırlantanın değerini belirleyen yegane unsur karat özelliği değildir. Berraklık ve kesim tekniği ya da kesim ustalığı gibi bileşenler de pırlantanın değerini önemli ölçüde etkiler. Ayrıca tercih edeceğiniz mücevherin çeşidine göre de pırlantaların karat standartları farklılık gösterir.

En İyi Pırlanta Hangi Harf?

Pırlanta renk skalası içerisinde en değerli olan renk “D” harfi ile ifade edilir. “D” renk pırlantalar, içerisinde en az farklı renk barındıran pırlantalardır. Bu pırlantalar, ışığı kusursuz bir şekilde yansıtır. Hiçbir şart altında renk göstermeyen “D” renk pırlanta, kalite bakımından da yüksek standarttadır. Dolayısıyla D renk pırlantalar bir miktar daha fiyat açısından pahalıdır.

“D”, “E” ve “F” harfiyle ifade edilen pırlantalar “Colorless” kategorisi içerisinde değerlendirilir. “G” ve “H” harfleriyle renk skalasında yer alan pırlanta taşlar ise “Near Colorless” kategorisindedir. Bununla birlikte pırlanta mücevher satın alırken daha düşük bir bütçeye sahipseniz bu noktada “I” ve “J” ile ifade edilen pırlantaları tercih edebilirsiniz.

pirlantada 4c kurali nedir

Pırlanta aura tektaş yüzük 0.78 karat ürününe görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

En İyi Pırlanta Nasıl Anlaşılır?

Bir pırlantanın değerini ve kalitesini anlamanın en iyi yolu pırlanta taşını 4C kriterleri kapsamında değerlendirmektir. Pırlantada 4C kuralı nedir sorusuna verilecek cevaplar, en iyi pırlantanın elde edilmesine katkı sağlar. Pırlantaların değerini belirleyen en önemli bileşenler 4C kuralında gizlidir. Renk, berraklık ve karat ağırlığı bakımından kusursuz olan bir pırlanta, usta ellerde doğru bir kesim tekniğiyle birleştiğinde tüm detaylarıyla eşsizdir.

Dolayısıyla pırlanta mücevher seçerken en iyisini arıyorsanız, 4C kriterleri içerisinde her biri için en yüksek standartları tercih edebilirsiniz. Berraklık bakımından kusursuz, “D” renk, yüksek karat ağırlığına sahip olan ve en nihayetinde zanaatkar ellerden geçerek özenle kesilen bir pırlanta, tüm detaylarıyla kusursuzdur.

En İyi Pırlanta Kaç Karat Olur?

Pırlantanın karat ağırlığı, çok büyük oranda mücevherin türüne göre farklılık gösterir. Tektaş pırlanta yüzüklerde karat ağırlığı tek bir taşın büyüleyici ışıltısı ile yansıtılırken, beştaş yüzüklerde beştaşın tümünün toplam karat ağırlığı tektaş yüzükteki pırlantaya eşit olabilir. Bu durum; kolye, küpe ya da bileklik gibi diğer pırlanta mücevherler için de geçerlidir. Tercih edeceğinizin mücevherin türüne veya tercih etme sebebinize göre pırlanta taşının karat ağırlığı da farklı düzeydedir.

En özel pırlantaları sizlerle buluşturan Marla, eşsiz ve nadide pırlanta mücevherlere güvenilir ödeme yöntemleriyle ulaşmanızı sağlıyor. Marla pırlanta koleksiyonundaki tasarımları inceleyebilir, benzersiz tasarımları kombinlerinizde kullanabilirsiniz.