Pırlanta Renk Sıralaması Nasıldır?

Pırlanta Renk Sıralaması Nasıldır?

Pırlantada renk sıralaması; D harfinden başlayarak Z’ye kadar gider ve D, ekstra beyaz pırlantaları ifade eder. İlerleyen harflerde pırlantanın rengi değişmeye başlar. Elmas, yapısında farklı elementleri bulunduran bir değerli taştır. Dolayısıyla elmasın bir kesimi olan pırlantada farklı renklerin olması son derece olağandır. Öyle ki renksiz pırlanta bulmak son derece zordur. Elmasın içeriğinde farklı bir element bulunup bulunmamasına göre rengi değişiklik gösteren pırlantanın renk sıralaması oldukça geniştir. Peki pırlanta renk sıralaması nasıldır?

Pırlantada Renk Skalası Nedir?

Elmas ve pırlanta ile ilgili söz sahibi kuruluşlar arasında yer alan GIA Enstitüsü, 1931 yılında pırlantanın renk konusuna bir standart getirdiğinden o yıldan beri pırlantanın rengi, belirlenmiş olan tablo üzerinden değerlendirilir. Pırlanta renk sıralaması nasıldır sorusunun cevabı olarak temel olarak 5 kategorinin bulunduğunu söylemek mümkündür. Bu kategoriler şu şekilde sıralanabilir:

      Ekstra Beyaz Pırlanta (D-E-F)

      Beyaz Pırlanta (G-H-I-J)

      Beyaza Yakın Olan Pırlanta (K-L-M)

      Çok Hafif Renkli Pırlanta (N-O-P-Q-R)

      Hafif Renkli Pırlanta (S-T-U-V-W-X-Y-Z)

Her bir sınıftaki pırlanta farklı renklere sahiptir. Pırlanta renk, değeri de belirleyen bir ölçüdür.

Ekstra Beyaz Pırlanta (D-E-F)

İçeriğinde neredeyse farklı hiçbir element bulunmayan ekstra beyaz pırlantalar, son derece nadir görülen pırlantalar arasında yer alır. Nadir olması, pırlantanın maddi açıdan da değerli olmasını sağlar.

D Renk Pırlanta

İçeriğinde daha az renk barındırır. Bu nedenle neredeyse beyaza yakındır. Gelen ışığı oldukça başarılı bir şekilde yansıtır. Böylelikle pırlanta mücevher tasarımlarının eşsiz bir görünüm elde etmesini sağlar.

E Renk Pırlanta

İçeriğinde, gemologlar tarafından görülebilen çok az element bulunur.

F Renk Pırlanta

Yalnızca gemologların görülebildiği element bulunan F renk pırlanta, D ve E renk pırlantadan çok daha uygun fiyatlıdır.

Beyaz Pırlanta (G-H-I-J)

Üst görünümde beyaz renkli görünen beyaz pırlantalar, içeriğinde oldukça az farklı renk barındırır. Bu renkler, pırlantanın mücevher tasarımına dahil olması nedeniyle dışarıdan görünmez. Ayrıca fiyat-performans ilişkisi en yüksek pırlanta grubu arasında yer aldıkları da bilinir. Özellikle Türkiye’de sıklıkla beyaz pırlantalar tercih edilir.

G-H Renk Pırlanta

Beyaz pırlantalar grubunda yer alan G-H renk pırlantalar, sarı rengi içeriğinde çok fazla barındırmaz. Bu nedenle son derece ışıltılı mücevherlerin hayat bulmasını sağlar.

I-J Renk Pırlanta

İçeriğinde sarı renk izleri görülmekle birlikte beyaz renk izleri de mevcuttur. Türkiye’de tercih edilen pırlantalar arasında ikinci sırada yer alır.

Beyaza Yakın Pırlanta (K-L-M)

Yukarıdan bakıldıklarında hafif renk gösteren beyaza yakın pırlantalar, özellikle renk konusunda hassas olmayan kişiler tarafından tercih edilir. Bu kategoride yer alan pırlantaların her biri, doğrudan sarı ya da kahverengi barındırdıkları için pırlantadaki renk, çıplak gözle bile görünür.

Çok Hafif Renkli Pırlanta (N-O-P-Q-R)

Pırlanta renk sıralaması nasıldır sorusunun cevaplarından bir diğeri de çok hafif renkli pırlantalardır. Çok açık sarı ya da kahverengi renkli oldukları için bu renkler dışarıdan görünür. En uygun pırlanta renk sınıfı olduğundan özellikle pırlantada fiyata dikkat edenler için idealdir.

Hafif Renkli Pırlanta (S-T-U-V-W-X-Y-Z)

Hafif renkli pırlanta, pırlanta renk sıralaması nasıldır sorusu kapsamında yer alan cevaplar arasında bulunur. Pırlanta olmalarına rağmen farklı renkler son derece fazla olduğundan pırlanta olarak değerlendirilmezler. Bu nedenle fiyatları da oldukça düşüktür.

Çok özel pırlantaları eşsiz bir tasarımda değerlendiren Marla, yenilikçi modellere ulaşmanızı sağlıyor. Pırlantanın aşk ve sevgi ile harmanlandığı pırlanta yüzük, pırlanta kolye, pırlanta bileklik gibi pırlanta mücevher modelleri arasından istediklerinizi tercih edebilir, Marla avantajlarıyla satın alabilirsiniz. Doğanın sadelik ve zarafetini yansıtan pırlanta mücevher modelleri, Marla Koleksiyonunda sizleri bekliyor!

Bir önceki yazımıza https://www.marla.com/blog/askinizi-degerli-kilacak-taki-onerileri linkinden ulaşabilirsiniz.