Pırlanta Nasıl Anlaşılır?

Pırlanta Nasıl Anlaşılır?

Muhteşem ışıltısıyla pırlanta, değerli taşlar arasında en özel olanıdır. Bununla birlikte günümüzde pırlanta mücevher tercih ederken dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunur. Bu durum ise pırlanta tutkunlarını birçok soruyla karşı karşıya bırakıyor. Pırlanta nasıl anlaşılır, gerçek pırlanta nasıl olur, evde pırlanta nasıl anlaşılır, gibi sorular, pırlanta tutkunlarının merak ettiği konulardan sadece bazıları. Buna karşın bir pırlanta mücevherin gerçek olup olmadığını anlamanın en doğru yolu, pırlanta zanaatkarlarının yapacağı değerlendirmedir. Fakat amatör olarak mücevherinizin gerçek olup olmadığını test edebileceğiniz bazı yöntemler de bulunuyor.

En güvenilir şekilde pırlanta mücevher almanın yolu ise hiç şüphesiz güvenilir adresleri tercih etmektir. Özellikle söz konusu pırlanta gibi yaşamınızın her anına eşlik edecek, sevdiklerinizin mutluluğunun en özel kaynağı olacak değerli taşlar ise mutlaka mücevherleri güvenilir markalardan satın almalısınız. Pırlanta nasıl anlaşılır, merak ediyorsanız, işte; pırlanta mücevherinizin gerçek olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları!

pirlanta nasil anlasilir

Pırlanta baget yüzük 0.55 karat ürününe görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Pırlantanın Gerçek Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Pırlantanın gerçek olup olmadığı, pırlantanın muhteşem ışıltısı aracılığıyla anlaşılabilir. Elinize bir kağıt alarak ve pırlantanın sivri ucunu tutarak bakın. Eşsiz ışıltı kaynağı pırlantanın içerisinde dairesel formda bir yansıma görürseniz, tektaş pırlantanın sahte olma olasılığı yüksektir. Taşın ortasında herhangi bir yansıma görmemeniz halinde ise tektaşınızın gerçek olduğunu söylemek mümkündür.

Fakat birçok diğer pırlanta test etme yönteminde olduğu gibi bu yöntemde de bazı durumlar elde ettiğiniz sonuç üzerinde şüphe uyandırabilir. En nihayetinde pırlanta denildiğinde akla ilk gelen muhteşem bir ışıltıdır. Bu ışıltı, pırlantanın kusursuz bir şekilde ışığı kırma özelliğinden gelir. Işığın kırılması ise bazı durumlarda göz yanılsamalarına neden olabilir. Dolayısıyla bu testi uygularken pırlantanın ortaya çıkan kırılmalarının yanılsamaya sebebiyet verebileceğini unutmamalısınız.

Tüm detaylarıyla kusursuz bir görünüme sahip olan gerçek pırlanta, ışığı güçlü şekilde kırma özelliğine sahiptir. Tektaşın özel dokusu ise ışığı farklı yönlere doğru kırar. Bu doğrultuda gözünüzle pırlantanın sivri ucundan baktığınızda görmeniz gereken şey; pırlantanın muhteşem kırma özelliği sayesinde farklı yönlere doğru uzayan ışık çizgileri olmalıdır. Eğer pırlantanızın içerisinde kırılan ışıklar farklı noktalara doğru uzuyorsa, çok büyük olasılıkla mücevheriniz gerçek bir pırlantadır.

pirlanta nasil anlasilir

Pırlanta kolye 0.70 karat ürününe görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Pırlanta Nasıl Test Edilir?

Pırlantayı test etmenin birçok yöntemi vardır. 

Su Testi

Bir bardak suyun içerisinde dikkatli bir şekilde pırlanta taşı bırakırsanız, gerçek pırlanta bardağın dibine çökme eğilimi gösterir. Sahte bir pırlanta yüzeyinde ya da ortasında konumlanabilir. Gerçek pırlanta taşı, diğer gündelik mücevherlerde kullanılan materyallerden farklı olarak oldukça yüksek düzeyde yoğunluğa sahiptir.

Pırlantanın ışığı kırma gücü, aynı zamanda yüksek düzeydeki yoğunluğundan gelir. Pırlanta su dolu bir bardakta dibe batıyorsa gerçektir denilebilir. Bu bize taş yoğunluğu hakkında bilgi verecektir. Pırlanta nasıl anlaşılır, sorusuna verilebilecek bir diğer cevap ise sis testi yöntemidir. 

Sis Testi

Sis testi, esasen pırlantanın sahip olduğu yoğunluk nedeniyle ısıya karşı verdiği tepkinin ölçülmesi üzerine uygulanan bir testtir.

Pırlanta mücevherinizi öncelikli olarak iki parmağınızın arasına alın. Daha sonra ise küçük bir nefes vererek mücevhere doğru üfleyin. Pırlantanın buğulandığından emin olduktan sonra hemen üzerini inceleyin. Taşın üzerinde oluşan sis hemen dağılıyorsa pırlanta mücevheriniz gerçektir. Fakat hemen dağılmak yerine bu sis 1-2 saniyeden fazla taşın üzerinde yer ediniyorsa, bu noktada mücevherin gerçekliğinden şüphe edebilirsiniz. 

Gazete Testi

Gazetenin yazılı tarafını açarak inceleyeceğiniz bu yöntemde; pırlantayı aşağı bakacak şekilde gazete üzerine yerleştirmelisiniz. Pırlanta etrafında gölge yapacak hiçbir nesne olmamalı ve kullanacağınız ışığın gücü parlaklık vermelidir. Gazete testi ile pırlanta nasıl anlaşılır? Bu yol için izlenecek yöntem basittir.

Pırlanta gazete üzerine konur, ardından yazılar okunamıyor ve buğulu bir görünüm oluyorsa pırlanta gerçektir diyebiliriz. Pırlantada dairesel bir yansıma var ise sahte olma ihtimali yüksektir. Bu testlerin denenmiş basit yöntemler olduğu ve gerçek bir pırlantanın nasıl anlaşılacağı konusunda bir uzmandan destek alınması gerektiğini tekrardan hatırlatmak isteriz.

pirlanta nasil anlasilir

Pırlanta tektaş küpe 0.80 karat ürününe görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Gerçek Pırlanta Nasıl Fark Edilir?

Gerçek pırlanta, mücevher ustasının ellerinde tam anlamıyla test edilebilir. Keza mücevher zanaatkarları ve ustaları, sadece pırlanta mücevherlerin gerçekliğini test etmek için geliştirilmiş özel cihazlara sahiptir. Bunlardan biri olan büyüteç özelliğine sahip bir ekipman yardımıyla pırlanta ustası, mücevheri derinlikli olarak inceleyebilir. Bu yöntem, aynı zamanda pırlantanın kalitesini ve değerini belirlemek açısından da sıklıkla kullanılan bir tekniktir.

En doğru yöntem, pırlanta gerçekliğini tespit etmek için onu mutlaka bir uzmanın görüşüne sunmaktadır. Mücevherinizi tamamen güvenilir bir adresten satın alırsanız, tüm bu zahmetli süreçleri yaşamınıza gerek kalmayacaktır.

pirlanta nasil anlasilir

Pırlanta baget suyolu bileklik 3.00 karat ürününe görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Marla, birbirinden eşsiz pırlanta mücevher koleksiyonlarıyla ruhunuza dokunmakla kalmıyor, aynı zamanda özel sertifikalarla pırlantanızı güvenle ömür boyu saklamanızı da sağlıyor. Hemen Marla’nın seçkin koleksiyonlarını inceleyin ve pırlanta ışıltısını Marla güvencesiyle stilinize taşıyın!

Bir önceki yazımıza https://www.marla.com/blog/yilbasi-kombinlerinizle-butunlesecek-mucevher-onerileri linkinden ulaşabilirsiniz.