Altın Nasıl Anlaşılır?

Altın Nasıl Anlaşılır?

Gerçek altın son derece yoğundur, aynı zamanda manyetik özellikte olmadığı için mıknatıs tarafından çekilmez. Sahte altın, oldukça hafiftir ve belirli bir kullanım sonrasında renk vermeye başlar. Gerçek ve sahte altının birbirinden ayırt edilmesini sağlayan pek çok yöntem, altın mücevher satın alırken işinize yarayacaktır. Bu nedenle altın nasıl anlaşılır sorusunu cevaplandıran yöntemleri deneyerek altın yüzük, kolye, bileklik gibi mücevherleri satın alma işlemlerinizi güvenilir bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra güvenilir bir marka, her zaman size gerçek altın ile tasarlanmış mücevherleri sunacaktır. Dolayısıyla altın mücevher satın alırken güvenilir hizmet sunan markalarla iletişime geçebilirsiniz.

Gerçek Altın Test Yöntemleri

Gerçek altını test etmek adına kullanılabilecek pek çok yöntem mevcuttur. Bu yöntemler, mücevherdeki altının gerçek olup olmadığının anlaşılmasını sağlar. Altının test edilmesini sağlayan ve sıklıkla kullanılan yöntemler genel hatlarıyla şu şekildedir:

Mücevher Üzerindeki Damganın İncelenmesi

Altın mücevher üzerinde damga bulunup bulunmadığını kontrol etmek, tercih edilen yöntemler arasında yer alır. Altının saflığını gösteren ayar bulunmakla birlikte üreticinin adı ve üretim tarihi de bulunabilir. Fakat bir mücevher; GP (altın kaplama), GE (altın elektroliz), GF (altın dolgulu), HGP (ağır altın kaplama) ve HEV (ağır altın elektrolizle kaplama) sembollerinden herhangi bir tanesine sahipse o mücevherde kullanılan altın gerçek değildir.

Çizilme Testi

Altın mücevheri bir seramik parçasına sürüp arkasında bıraktığı ize bakın. Eğer sarı bir iz bırakıyorsa gerçek altındır. Farklı izler bırakması ise gerçek altın olmadığı anlamına gelir.

Ağırlık Testi

Altın nasıl anlaşılır konusunda yönlendirecek testlerden bir tanesi olan ağırlık testi, genellikle alanında uzman kişiler tarafından kullanılır. Altının belirli bir ağırlığı vardır. Elinizde gerçek bir altın varsa ağırlığını hesaplayabilir, ardından altından yapıldığını düşündüğünüz mücevherin ağırlığına bakabilirsiniz. Her ikisini karşılaştırmanız halinde, mücevherin gerçek altından yapılıp yapılmadığını anlayabilirsiniz.

Manyetik Test

Altın manyetik olmadığı için bir mıknatısı mücevherinize yakın tutabilir, mıknatıs tarafından çekilme durumunu inceleyebilirsiniz. Mıknatısı çekiyorsa sahte altındır.

Su Testi

Altın, sudan çok daha yoğundur. Dolayısıyla bir bardak içerisine su koyun. Ardından altın mücevheri suya ekleyin. Eğer mücevher dibe batıyorsa gerçek altından üretilmiştir.

Profesyonel Testler

Altın nasıl anlaşılır sorusuna çok daha kesin bir cevap bulmak istiyorsanız alanında uzman kişilerden destek alabilirsiniz. Uzmanlar, altın üzerindeki damgaları ve işaretleri titiz bir şekilde inceler. Altının saflık derecesi başta olmak üzere pek çok bilgiye bu şekilde ulaşılabilir. Bunun yanı sıra X ışını testleri de kullanılabilir. Altının kimyasal bileşenini tespit edebilmek için mücevhere bir miktar X ışını gönderilir. Bu yöntem ile altının içerisindeki metal miktarı profesyonel bir şekilde tespit edilir.

Altın nasıl anlaşılır sorusuna verilebilecek cevaplardan bir diğeri ise ultrasonik testlerdir. Ultrasonik dalgalar altına gönderilir ve dalgaların altındaki yayılma hızına bakılır. Bu sayede altının iç yapısı başarılı bir şekilde test edilir.

Altının Ayarı Nasıl Anlaşılır?

Altının ayarı; mücevher üzerindeki damga ya da işaretler, renk ve parlaklık başta olmak üzere çeşitli yöntemler kullanılarak anlaşılır. Altın mücevher üzerinde yer alan damga ya da işaretler, altının ayarı konusunda net bir bilgi verir. 14K, 18K ve 24K gibi ibareler, altının ayarını ifade eder. Bunun yanı sıra Avrupa’da genellikle 1’den 999’a kadar sıralanan bir ayar sistemi mevcuttur. Bir altın 999 sayısına ne kadar çok yaklaşırsa o kadar saf anlamına gelir. Altın nasıl anlaşılır sorusu kapsamında ayar tespiti için direkt olarak damga ya da işaretleri izleyebilirsiniz.

Marla Jewelry, yenilikçi ve zarif dokunuşlarla sizlere benzersiz altın mücevher modellerini bir arada sunuyor. Arzu ettiğiniz tasarımları avantajlı fiyatlarla ve güvenli ödeme yöntemleriyle satın alabilir, hayatın her alanında şık bir görünüm elde edebilirsiniz.

Bir önceki yazımıza https://www.marla.com/blog/unlulerin-tercih-ettigi-en-populer-mucevherler-hangileri linkinden ulaşabilirsiniz.